review: Rezistencia (Insurgent)

13. july 2013 at 19:04 | written & posted by: jass |  book reviews

Autor: Veronica Roth
Originál: Insurgent, 2012
Slovenské vydanie: Slovart, 2012
Počet strán: 424
Väzba: hardcover
Žáner: sci-fi, dystopický

"It reminds me why I chose Dauntless in the first place: not because they are perfect, but because they are alive. Because they are free."


Príbeh (obsahuje spoilery z prvého dielu, nedoporučujem toto čítať tým, ktorý ešte nečítali prvý diel): Oslava prijatia do Neohrozenosti mala byť pre Tris plná radosti - konečne sa mohla priznať, že miluje Tobiasa. Lenže všetko skomplikovala simulácia, ktorú mali na svedomí Jeanine, Eric a spol. No ak nechcela zomrieť, musela predstierať, že aj na ňu simulácia účinkuje a tak sa s ostatnými novozvolenými Neohrozenými stať súčasťou armády. To viedlo k tomu, že musela, spolu s ostatnými Divergentnými Neohrozenými nájsť úkryt. A tak sa začalo ukrývanie v rôznych frakciách. Tris až teraz na vlastnej koži zisťuje, aké je nebezpečné byť divergentnou, zažíva problémy s láskou, zachraňuje životy a obetováva sama seba...

"No matter how long you train someone to be brave, you never know if they are or not until something real happens."

Film: Myslím, že ak bude mať Divergent veľké tržby, spravia film aj pre Rezistenciu, takže to tak bude určite. Ale myslím, že sa ho dočkáme minimálne niekedy v roku 2015. Osobne sa veľmi teším na niektoré scény - romantické, predovšetkým. :DD

"I'm not important. Everyone will do just fine without me," I say. "Who cares about everyone? What about me?"

Čo ja na to: Takže, predovšetkým mi nedá nespomenúť, že ak som v prvom dieli Foura milovala, tu to je láska akú svet ešte nevidel, je dokonalejší a dokonalejší. A Tris, tá sa tiež vyvinula na pravú Odovzdanú Neohrozenú. Musím povedať, že Veronica je jedna z tých mála autorov, ktorí vás dokážu tak preniesť do deja, že máte pocit, že vy ste Tris - a tak som sa často usmievala, nadávala, niekedy skoro plakala, zatvárala knihu a červenala sa... Príde mi, že v tejto knižke bolo zbytočne veľa násilia, ale keby tam nebolo, bola by to ďalšia nudná romantika. Takže super :) Zaujímavé bolo aj to, že nás Veronica nechala nahliadnuť do života v iných frakciách, dokonca do života odpadlíkov. A ten koniec. Najprv som bola že: "WTF?" Tá posledná veta ma zabila. Ale nakoniec, koniec bol nečakaný, priniesol trochu utópie do dystopického prostredia knihy, nám poskytol námety na uvažovanie, čo bude len s hlavnými hrdninmi ďalej, a Veronice širšie možnosti deja. Však si prečítajte sami. :) Túto knihu som prečítala za asi štyri hodiny čistého a musím povedať, že to nešlo inak. Žrala som ju.

"The Candor sing the praises of the truth, but they never tell you how much it costs."

Význam slova "rezistencia": forma odporu voči vyššej moci, každopádne, v knihe zistíte

"I do know who you are. I just needed to be reminded."

Hodnotenie: nie je to úplne čistých desať bodov, ale nie je to ani 9,5. navyše, milujem obálku a Veronicin štýl písania, takže prihliadnuc na toto, je to 10/10. odporúčam vám všetkým túto knihu. :)


+++

mimochodom, recenziu na Hostiteľa očakávajte pozajtra. :)
 


Comments

1 N. | Web | 13. july 2013 at 19:17 | React

Láska, jakou svět ještě neviděl. Proč mám pocit, jako bys mluvila místo mě? :D
Krásně jsi to napsala :3

2 Ell. :3 | Web | 13. july 2013 at 20:06 | React

Vypadá to hezky, ale možná to úplně nebude můj šálek kávy. :)
krásný blog. :)

3 adele | Web | 13. july 2013 at 20:27 | React

Tak ja osobne som čítala jednotku minulý rok a milovala som to :D No v momente keď sa istým spôsobom dala Tris s Four dokopy sa mi to znechutilo :D Ale to mne vždy :D V každom prípade je to dokonalé. Dvojku som čítala tiež ale tak, jednotka mala svoje čaro, ktoré sa prekonať nedá :D Už sa teším na film :D Nie tak veľmi ako na Hunger Games ale aj tak sa teším :D

4 Licorne | la-vervain.blog.cz | Email | Web | 13. july 2013 at 20:29 | React

Jass, n recenziu hostiteľa sa teším veľmi veľmi.

Sci-fi ?:/ To ja moc nemusím, ale recenzia je vážne dokonalá to chválim, chválim. Milujem tvoje recenzie.

5 Victory | Web | 13. july 2013 at 22:30 | React

Takže už mám v pomyselnej poličke neprečítaných kníh zaradenú ďalšiu. :D Na tvoju recenziu Hostiteľa sa táák teším! :D

Sú, sú, lenže predstav si, že by teraz niaky 18 ročný chalanisko chodil s 13-tkou. Bolo by to prinajmenšom divné.. véľmi, véľmi divné. :D Nie nemali, ale boli sme spolu v parti. To boli časy. ♥ Nerieš ja iba spomínam... :D Hej to som bola ja. -,- ?! To nie je blogové meno kočko. To je moje pravé meno a napísala si ho zle! :P Takže pozor, pozor! :D Cifrovááá! Majáčiky do boja! :D

6 Hani | bevintage.blog.cz | Web | 13. july 2013 at 22:47 | React

Tak tohle si prostě musím přečíst. A přečtu jí jako první. :) Tvoje recenze mne nadchla. Takže jí jdu schánět. :)
Na Hostitele se také těším, protože tu knihu chci už dlouho číst, prý je to bomba, tak uvidím, co o ní napíšeš.
__________

Nebudu se o tom zmiňvat, dobře.
Jen chci říct, že je mi z tvého příběhu smutno. Drž se, hlavně.

Já určitě nejsem typ, co má dopor ke čtení, já vážně ne. Čtu hrozně ráda. :3 Dáš mi ještě nějaké tipy? Teď mám trošku krizi a nevím, co číst. :)

No horory prostě nikdy. Včera jsem hrála hru Slender Man a večer jsem nemohla usnout. Z hry. :DD Musím se sama sobě smát. :D

7 adele | Web | 14. july 2013 at 10:20 | React

Nie :D Four patrí mne nie nejakej Tris :DD Nenávidím keď sa najkrajší chalan dá dokopy s hlavnou hrdinkou :D V momente ju znenávidím (V Hunger Games som znenávidela Annie, Finnick je môj <3).

Ďakujem :) Vetu som vymyslela ja :D Môj dva týždne nepoužívaný mozog trošku zapracoval. Teraz sa bude dlho nabíjať kreativitou kým zase niečo stvorí :D

8 Maruška | Web | 14. july 2013 at 10:27 | React

Tákže tyjo:) zní to fakt dobře! :) První díl jsem četla nedávno, ale mezitím jsem toho už přečetla tolik, že tak nějak ztrácím pojem o ději. Nevadí..
Když tak si to přečtu všechno hezky od znova. :D
Hezky napsaná recenze. :3

9 adele | Web | 14. july 2013 at 12:25 | React

Vieš koľko vecí sa dá skaziť takou levanduľou? :DDD A ďakujem :D Som rada že nie som jediná ktorej sa ten old time efekt páči :DD Bola taká rozmazaná že som to musela nejako zakryť a tak som si z toho urobila ta.
A hej, LR sú moje iniciálky ale vlastne je to z pôvodného mena na dA- Lena Roar :D

Ja som si to dokázala predstaviť keď som bola menšia. Dokázala som sa vžiť do postavy tak že som si myslela že som to ja. Avšak dnes už chcem aby som vystupovala v príbehu ako osobitá postava, ktorá robí vlastné rozhodnutia a sama si vyberá dokonalých chlapcov (Finnick je forever môj :DD Ale vo filme ho všetkým veľmi rada prenechám :DD Herec na mňa nezapôsobil :D)

10 Victory | Web | 14. july 2013 at 19:58 | React

Zbiť ťa je málo! :D :D K pocte? K víťaztvu, nie? :D Ešte len budeš neboj nič, a keď nie v partii tak niečo viac. Uáá.  Na gitare? Toby som jasalá! :D Ako to vlastne medzi vami je?
Keby to vedel tak sa zakopem. Veď si pomyslel, že aha táto malá laktikurka je "do mňa". facka hneď z fleku. :D

11 Victory | Web | 14. july 2013 at 19:59 | React

[10]: Ešte som sa chcela vyjadriť k new desingu. Mne sa viac páčil minulý. Alebo lepšie povedané najviac páčil minulý, ale jasné, šak zmena je život. Aj tento je fajn. Len nie veľmi môj štýl. :) Lenže je to tvoj blog takže moje pindy nepočúvaj. :D

12 adele | Email | Web | 15. july 2013 at 15:20 | React

Mám ťa poučiť? No napríklad fotím niečo v pozadí a do toho mi vnikne ako najväčší votrelec levandula a celé to pokazí :DDD To je iba príklad, ešte sa to nestalo ale môže sa :DDD

Moje krstné meno je Lenka/Lena :DD Ach, musím si ťa pridať na skype :DD Nie je možné aby som sa nemohla stretnúť s niekým takým úžasným ako si ty :DD

Inač ďakujem za pochvalu :D A nie, ja nie som talent, to môj foťák :DD

Iba málo sexy? To je všetko čo povieš na finnicka vo filme? Vo filme je totálne...anucrhtpgkmxu. Prečo nevedeli vybrať niekoho VÁŽNE SEXY? :DD

13 Claire Drayen. | Web | 15. july 2013 at 21:25 | React

Super kniha, styl psaní a ještě pár dalších věcí mi připomíná HG, což je super, protože se to stejně skvěle čte, ale na druhou stran mi to i vadí :D
Vzhledem k Tris a Čtyřce... No, chvílemi ho nesnáším, přijde mi výbušný a tak, ale pak si zase vzpomenu třeba na několik scének kdy byli v Mírumilovnosti a zase ho mám ráda :D Jen mě štve ten herec, kterýho vybrali a ho hrál, mě přijde moc starý... no, představovala jsem si ho zkrátka jinak :D

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.