review: Hostiteľ (The host)

24. july 2013 at 8:03 | written & posted by: jass |  book reviews

Autor: Stephenie Meyer
Originál: The Host, 2008
Slovenské vydanie: Tatran, 2009
Počet strán:
Väzba: hardcover
Žáner: sci-fi, romantický, thriller

"It's not the face, but the expressions on it. It's not the voice, but what you say. It's not how you look in that body, but the thing you do with it. You are beautiful."


Príbeh: Náš svet sa stal terčom invázie neviditeľných nepriateľov. Ľudia sa stali hostiteľmi týchto votrelcov. Prišli o mysle, zatiaľ čo ich ľudské telá zostali nedotknuté a bez očividných zmien pokračujú v živote. Väčšina ľudstva podľahla. Melanie, jedna z posledných "divých" ľudských bytostí, ktoré prežili, sa dostane do zajatia a je presvedčená, že to znamená jej koniec. Pútničku, votreleckú "dušu", ktorú vložia do Melaninho tela, varujú pred nebezpečenstvami, ktoré predstavuje život vo vnútri ľudského tela: pred ťažko zvládnuteľnými emóciami, presýtenými zmyslami, priveľmi živými spomienkami. Na jednu z ťažkostí však Pútnička nebola pripravená vôbec: bývalá obyvateľka jej tela odmieta vzdať sa vlastníctva svojej mysle. Pútnička pátra v Melaniných myšlienkach a dúfa, že sa dopracuje až k príčinám pretrvávajúceho odporu, ktorý im ľudia jednostaj kladú. Namiesto toho však Melanie zaplní myseľ Pútničky predstavami muža, ktorého Melanie miluje - Jareda, človeka, ktorý žije kdesi v úkryte. Pútnička nie je schopná vyslobodiť sa z objatia túžob svojho tela a začína túžiť po mužovi, ktorého - ako jej káže jej úloha - má odhaliť. Sily, ktoré sú mimo nich, nakoniec premenia Pútničku a Melanie na nedobrovoľných spojencov. Spolu aj podniknú nebezpečné a neisté pátranie po mužovi, ktorého obe milujú.

"You. Are. Not. Leaving. Me."

Filmové spracovanie: Napíšem mu samostatnú recenziu.

"You are the noblest, purest creature I've ever met. The universe will be a darker place without you," he whispered."

Čo ja na to: Prichádza najhoršia časť, ale pokúsim sa. Všetci, ktorí ste túto knihu čítali, vedia, o čom hovorím, keď poviem, že sa nedá úplne opísať. Prvých zopár kapitol bolo menej zaujímavých, ale keďže ste všetky hovorili, aký je skvelý, držala som, a oplatilo sa. Potom už som si to ani neuvedomovala, čítala som pri jedení, pred spaním, ráno, na záchode... Neustále. Nemohla som prestať, a keď aj, stále som premýšľala len o Hostiteľovi. Melanie je správny tvrdohlavec, stojí si za svojím, no vie sa obetovať. Predsa len, omnoho viac som si obľúbila Wandu, pre jej charakter, spôsob zmýšľania, a pre obetu, ktorú vykonala, na ktorú by som ja zrejme odvahu nenašla... Jared je divoký, vášnivý a sexy, ale Ian je nežný, spoľahlivý a dokonalý. Takého chlapa by som chcela. Všetky ostatné postavy boli takisto skvelé (hlavne starý dobrý Jamie <3). Ale klamala by som, keby som povedala, že všetky postavy boli buď úplne dobré, alebo úplne zlé - chvíľami mi bola aj Pátračka dokonca sympatická. Zápletka tejto knihy je neuveriteľne úžasná, pútavá, ale aj zamyslenia hodná. Proste dokonalá. Stephenien štýl písania je profesionálny, vidieť, že je skúseným hráčom na poli spisovateľstva. Najprv som bola prekvapená, ako dlho opisuje emócie a myšlienky, aké je to chvíľami abstraktné, no zvykla som si. Už okolo strany 450 som mala slzy v očiach, pri strane 550 už z obývačky, kde som čítala, vychádzali veľrybie vzdychy. Písmenká sa mi zahmlievali pred očami, celé telo sa odtriasalo od plaču... Niektoré z posledných strán som si musela prečítať viac krát, keďže som hneď na prvý krát nepochopila, a aj som sa musela uistiť, že bdím a nesním. Koniec bol z celej knihy najčudnejší, najemotívnejší a najlepší. Nemôžem povedať, že je taký, aký som si ho predstavovala, ale to je to úžasné na knihách - vždy skončia tak, ako sa im zachce. Pamätám si, že keď som ju dočítala, bez slova som ju zatvorila, položila na stôl, položila som si tvár do dlaní a lakťami som sa oprela o kolená. Rozvzlykala som sa tak, že to iste počuli i susedia. V hlave som mala jedinú otázku: "Čo bude sakra s mojím životom?" Po dočítaní som plakala tri hodiny vkuse - pozerala som sa na hodiny. Nuž, čo vám poviem, je to čudný svet. Najčudnejší z čudných. <3

"It is a strange world," I murmered, more to myself than to the native soul. "The strangest," he agreed."

Moje hodnotenie: čistých, nefalšovaných 10/10, a keby som mohla, dala by som tej knihe omnoho, omnoho, omnoho viac! Budem chodiť po svete a rozhlasovať, nech si každý smrteľník prečíta túto knihu (každý smrteľník, ktorý ma bude ochotný počúvať keď budem fangirlingovať). Dokonalosť sama. Našla si miesto v mojom srdiečku, rovnako ako ďalšie briliantné knihy. Teším sa na pokračovania, "Duša" a "Pátračka". :)

"Neither heaven nor hell can keep me apart from you."

"You and I won't lose each other, I will always find you again. No matter how well you hide. I'm unstoppable."
 


Comments

1 Maruška | Email | Web | 24. july 2013 at 10:02 | React

Já už si to chci přečíst!! Sakra, ještě jsem k tomu nenašla čas, a hlavně ta knížka chybí. Všichni píšou, jak je to super, parádní, skvělý, tak už si to chci taky napsat! :D
Viděla jsem film, a musím říct, že byl super. Nenadchnul mě jako nejlepší filmy, co jsem viděla, ale knížka bude určitě lepší. :3
Tak se na to čtení už ohromně těším. :) Hezky napsaná recenze. :3 (y)

2 N. | Web | 24. july 2013 at 14:17 | React

Jass, krásně jsi to napsala. Určitě víš, jaký je můj názor na Hostitele, protože jsme toho o tom profangirlingovaly docela dost... :D Na ty další dvě knížky se tak strašně těším, nevíš, kdy PŘESNĚ mají být? :D

3 Infinity | Web | 25. july 2013 at 0:48 | React

To jsi tak nádherně napsala, že po této recenzi prostě nejde nějak moc odkládat přečtení Hostitele. TO musí být tak dokonalá knížka! :-)
Když já neviděla ani film a hrozně mě to štve, musím dohnat.
Jsi prostě skvělá, Jass! :3

4 Victory | Web | 25. july 2013 at 12:27 | React

Vravela som ti. Kniha, ktorá chytí za srdce. A už nepustí. Ja som tú knihu čítala nonstop. Všade kde sa dalo. A poviem mňa bavili aj tie prvé strany. Vôbec sa mi nezdali menej zaujimavé ako ostatným. Neviem, proste ma kniha očarila už na žačiatku a vedela som, že to bude najlepšia za najlepších na sakra dlhú dobu. ;) Priznám aj ja som pri nej ronila slonie slzy, ale keď plačem tak plačem potichu tak len dúfam, že keď som ju vrátila do knižnice nebola po mojich slaných vodopádoch poznačená. :D Preto ju mám rezervovanú už druhýkrát. Lebo ja knihy, ktorá sa mi páčia čítam ja 4-krát. Tak sa idem opäť prevlteliť do budúcnosti. :) Kniha hodná 1000 bodov z 10. :D ♥
Som ochotná ísť ju nanútiť všetkým smrteľníkom s tebou. :D Bude mi cťou.

5 agnes | Email | Web | 25. july 2013 at 17:38 | React

Úplně s tebou souhlasím! Knihy jsem začala číst když byla ještě škola četla jsem v tramvaji, při přestupu na další tramvaj, o přestávkách (někdy i v hodinách :D), při vaření, ve vaně, no prostě pořád. Knihu jsem nemohla dát z ruky. I když ze začátku mě to moc nenadchnulo četla jsem dál a nelitovala jsem. Jedna z nejlepších knížek, které jsem za poslední dobu četla. :)

Takže pokračovaní bude? Jupí! :))

6 agnes | Email | Web | 25. july 2013 at 18:03 | React

Teď se musím přiznat, na začátku měsíce jsi na napsala komentář, na který jsem chtěla odpovědět, ale nějak jsem se k tomu nedostala a protože jsem v té době smazala všechny články na blogu, komentář se mi ztratil, ale teď se mi ho konečně povedlo vyhledat na emailu.

Pro mě nebylo až tak těžké vzdát se mléčných výrobku atd. nikdy jsem nebyla jejich velkým fanouškem. Prostě mi nechutnali a po sójovém dark chocolate dezertu se můžu utlouct. :DD Maso jsem nejedla už hodně dlouho dobu, takže tam vlastně ani není o čem mluvit. ;)

Strava se pokaždé musí nějakým způsobem vyvážit. Ten kdo tomu nevěnuje vůbec žádnou pozornost může mít nedostatek různých látek v těle, ale tak by tomu mělo být i u klasické stravy, ale popravdě. Kolik lidí, kteří se stravují normálně se o to zajímají? Moc jich není. :D Vždycky mě dokáže našvat někdo kdo se dozví, že jsem vegan a začně mi vyjmenovávat různé věci, které mi budou chybět atd. a sám o tom vůbec nic není - s tím se setkávám pořád. :D

Divergent si chci také přečíst, ale bohužel můj seznam když se tak plný, že se opravdu hodně daleko. Hlavně kvůli povinné četbě do školy, které chci teď přečíst co nejvíce, abych to nečetla úplně na poslední chvíli..

Děkuji za pochvalu designu. Moc ráda jsem si tě přidala do oblíbených - už jsem tě tam měla na starém blogu. ;)

7 Claire Drayen | Web | 29. july 2013 at 11:30 | React

Co napsat, prostě Hostitel no :D
Měla jsem to úplně stejně, musela jsem pořád jen číst s číst, a když už jsem třeba pár minut nečetla, myslela jsem jen na to, až se budu moct vrhnout na další řádky. Četla jsem to vkuse čtyři dny, nešlo to jinak.
Mě třeba celkem štve, že všichni mají jako oblíbenou právě Poutnici. Já třeba stejně tak jako ji mám ráda i Mel. Když si vezmeš čím vším si ona musela projít, nejdřív přežívat jenom s bratrem, hladových nocí musela být spousta, pak když se z ničeho nic objevil Jared, to zase pro změnu muselo být skvělý, ale já se tu teď snažím psát o těch horších věcech takže dál. Pak hlavně musela být obrovskou odvahu když se obětovala pro Jamieho, skočit z toho okna jen pro jho záchranu... fuuu. A pak hlavně kolik úsilí muselo zabrat přesvědčit Poutnici, aby ji dovedla k jejím milovaným a celý ten odpor, když jí nedovolila nahlédnout do jistých myšlenek. Celkem mě mrzí, že nejspíš i další díly budou vypravovány Poutnicí, ráda bych to četla právě od Mel. Ale to je můj osobní názor :D
Takže toť k mému výlevu :D
Taky jsem brečela, ani ne tolik jako  těch posledních chvílích, kdy už jen ležela u Doktora na lehátku, ale pár stránek před tím, kdy mluvila o tom, že tohle je planeta, na které se zamilovala, kde konečně našla domov a paradoxně právě na téhle planetě nemůže žít dál. Brečela jsem potichoučku, soucitně. Chvíli jsem jenom koukala do zdi, ale pak jsem to nevydržela a musela jsem se vrhnout vstříc dalším stránkám. Když jsem to dočetla, chovala jsem se podobně jako ty. Knížku jsem hodila vedle sebe na postel, lehla si a hleděla před sebe do prázdna.
Jsem hrozně moc ráda, že jsem Stephenii neodsoudila kvůli jejímu Stmívání a Hostitele si přečetla. Je to nejdokonalejší knížka, stále se ve mě ještě pře o první místo s HG a myslím, že po Catching Fire to budu mít vůbec těžké, ale asi vážně vítězí Hostitel. I když nikdy nezapomenu na to, co mi Hunger Games dalo.
Skvělá recenze, super jsi to vystihla :))

8 Džejn | Web | 18. august 2013 at 4:38 | React

Som rada, že sa ti to páčilo a úplne živo si viem predstaviť tvoje emócie. Hej prvé strany boli dosť odradzujúc, ale potom človek na to nemohol prestať myslieť. Chcela vedieť viac. Čo bude s Pútničkou a čo bude s Melanie. A Jared, Jamie, Jeb, Ian...Zaspávala som s myšlienkami na nich. Ach čo by som dala za to si to opäť prečítať s takým pocit nevedenie. Ale tak by som si chcela prečítať viacero kníh :)

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.