review: Divergencia (Divergence)

1. july 2013 at 10:23 | written & posted by: jass |  book reviews


Autor: Veronica Roth
Originál: Divergence, 2011
Slovenské vydanie: Slovart, 2012
Počet strán: 400
Väzba: hardcover
Žáner: sci-fi, dystopický

"We believe in ordinary acts of bravery, in the courage that drives one person to stand up for another."


Príbeh: Obyvatelia takmer rozpadnutého Chicaga sú v budúcnosti rozdelení do piatich frakcií: Odovzdanosť, Úprimnosť, Mierumilovnosť, Sčítanosť a Neohrozenosť. Beatrice Priorová sa narodila v Odovzdanosti, frakcii, kde je hlavnou prioritou nesobeckosť, sebaobeta a ochota pomáhať druhým. Tieto vlastnosti jej však - nech sa Beatrice akokoľvek snaží - nejdú prirodzene a Beatrice cíti že tam nepatrí. No odísť do inej frakcie by znamenalo opustiť rodinu - navždy. Na talentovej skúške Beatrice čaká neobvyklý výsledok, ktorý ju zneistí. Keď nadišiel moment rozhodnutia, Beatrice si stále nie je istá. Frakcia, v ktorej bude žiť, jej dá príležitosť zmeniť sa, dokonca tam spozná osudového chlapca - neznesiteľného, no predsa príťažlivého. Lenže spoločnosť, v ktorej Beatrice, teraz už Tris žije - napriek tomu že sa zdá byť perfektná - je veľmi krehká a chystá sa niečo veľké. Niečo, čo môže zničiť všetko, čo Tris miluje. A tak musí zasiahnuť.

"I might be in love with you." He smiles a little. "I'm waiting until I'm sure to tell you, though."

Film: mal by ísť do amerických kín až v roku 2014. Keď som to zistila, jasala som. Hrá tam Kate Winslet, aj keď mrchu, ale o to lepšie sa ukáže jej talent, hrá tam nádherná Shailene Woodley... A hrá tam aj Theo James. Keď som jeho fotku uvidela, pomyslela som si: "Hej, veď ten je celkom sexy," ale keď som si uvedomila, že má hrať nežného, romantického Foura (Štvorka/Čtyřka), tak som sa zdesila a potom sme ho s Nell kritizovali. Každopádne na to do kina idem. Ak to nebude 15+. To by ma šľak trafil.

"Fear doesn't shut you down; it wakes you up. I've seen it. It's fascinating."

Čo ja na to:Chicago sa mi vždy páčilo, a predstava, že je rozpadnuté tomu dodáva omnoho väčší šmrnc. Páči sa mi celý nápad s frakciami (neviem ako je to po slovensky, keďže som knihu čítala v ČJ - mimochodom, teraz čítam Rezistenciu v SJ, a odporúčam aj Slovenkám, kúpte si to radšej po česky.), páči sa mi Beatricin charakter. Všetko je do detailov premyslené, autorka sa zahráva so slovami takmer rovnako dobre ako Suzanne Collins (a to je čo povedať), mala som pocit, akoby som všetko prežívala namiesto Tris, a keď sa stalo niečo prevratné, trápne, alebo romantické, vždy som musela zatvoriť knihu a nabrať dych. Som zamilovaná do Štvorky - on je dokonalý, romantický, všetko :3 Romantické scény boli napísané úžasné, akčné veci takisto. Koniec ma trošku sklamal, teda, to, ako neuzatvorene to skončilo, ale na takéto veci som si už pri sci-fi knihách zvykla. Ak sa vám páčili Hry O Život, toto sa vám bude takisto páčiť. Odkedy som čítala THG, mala som pocit, že nijaká kniha už nikdy nebude lepšia, ale Divergencii sa to takmer podarilo, a to ma šokovalo. V ten večer, keď som to dočítala, som v posteli plakala. Nie preto, že by sa mi to nepáčilo, alebo tak. Bolo to dokonalé, a to bol ten problém. Nechcela som, aby ten príbeh skončil. Konce kníh vždy znášam ťažko. Je to stopercentne jedna z top päťky kníh, ktoré som čítala. (och bože, keď som napísala slovo "paťky", napadlo ma že pred päťkou ide štvorka a to je TOBIAS

"Sometimes crying or laughing are the only options left, and laughing feels better right now."

Význam slova "divergencia": odlišnosť, odchýlka od normálu, často sa používa v biológii. (ževraj :D)

"I have a theory that selflessness and bravery aren't all that different."

Hodnotenie: 10/10 - toľkoto bodov som zatiaľ dala len THG, a to až keď som prečítala celú sériu. tu sa mi už prvý diel veľmi páčil, a ak sa mi budú aj ostatné diely páčiť tak veľmi, asi poruším stupnicu.

Obľúbený moment: nebudem sem ani písať že všetky tie romantické veci, teoreticky všetky momenty sú moje obľúbené, ale najlepším z nich je predposledný z Trisiných strachov, súvisiaci s Fourom. Tí, ktorí knižku čítali, už vedia, čo mám na mysli. Tí, ktorí nie: tento moment si zamilujete. :D


česká obálka, náádherná, ten nápis Divergence sa leskne. :3

 


Comments

1 Maruška | Web | 1. july 2013 at 12:17 | React

Četla jsem a je to to nejlepší z nejlepších! :) Přemýšlím nad tím, že si to přečtu znova..:D ^^

2 N. | Web | 1. july 2013 at 12:43 | React

Ale jo, k tomuhle účelu nám ho snad půjčí:D
Radši ne:D To bychom na sebe byly navzájem naštvaný :D
Mě pozitivní konce taky docela deprimujou, je mi líto, že to tak v normálu není-.-
o mně právě taky ne. Ale co by to bylo jinýho?
Já mám právě modrou, skoro tu, jaká je na obale knížky:3
To bys byla za chvilku potetovaná celá:D Ale já o tom taky trochu přemýšlím...:)

Hej, ono to má ve slovenštině 400 stránek? Český to má jenom 300 a něco. To bych brala, kdyby to bylo takhle dlouhý:3
Jo, kritizovaly jsme:D A ještě rozhodně budem, až vyjde třetí díl a on tam bude ještě úžasnější než v těch minulých (jde to vůbec?) a pak až bude film.
Asi bych nedokázala napsat líp, co si o tom myslím:)
Tobias je všude!:D
Dlouho mi trvalo, než mě napadlo, že bych si vlastně mohla najít význam toho slova:D Jo, naše profesorka na biologii to jednou použila, a my co jsme četly Divergenci, hned fangirling :D
Já nevím, asi bych tomu deset nedala, třeba tak devět a půl, mně se víc líbily Hunger games. Ale...ono se to strašně těžko posuzuje, všechny tyhle knížky jsou nádherný:3
Jo, ten moment byl super, ale mně se nejvíc líbilo, jak ji vynesl z té propasti a byl s ní  u něj v pokoji :3 :D

3 alfalfa | Email | Web | 1. july 2013 at 15:10 | React

Musím sa priznať, že som o tejto knihe ešte nepočula, ale z tvojho popisu znie veľmi zaujímavo a originálne. Možno si ju niekedy prečítam. Skvelá inšpirácia.

4 bebs. | Web | 1. july 2013 at 15:49 | React

je mi trochu trápne, ale ešte ani ja som o tejto knihe nepočula. ale ten názov i popis ma dostali, určite si to prečítam :))

5 Allys♥Cook | Web | 1. july 2013 at 16:25 | React

tak tohle chci číst, najdu to v knihovně? :)

6 Victory | Web | 1. july 2013 at 20:21 | React

Vyzerá to sakra zaujímavo, ale mňa tak nebaví čítať knihy po česky! Ešte titulky k filmom pohode, ale toto nie. Aj české články sa mi sami o sebe čítajú dosť zle. :D Takže si pekne počkám kým víde po Slovensky. Šak keď to už ide ako film tak hádam to bude aj v Slovenčine, nie? ;) Tá obálka je pekná.

Takže ty takto? Fakt? O tom chcem počuť viááác! no a kde si ich pridala? :Dty máš limuzínu? O.o jasné anezabudni ju pozdraviť. ;) veď zato! :D

7 Infinity | Web | 1. july 2013 at 21:00 | React

Bože, bože, bože, já už si tak dlouho říkám, že si tu knihu prostě musím přečíst a nějak to oddaluju, ale já prostě MUSÍM.
Ta tvoje recenze je dokonalá. Hned teď bych se nejradši do té knihy začetla. :3

A na film se moc těším, bude to určitě úžasná podívaná. :)

8 N. | Web | 2. july 2013 at 8:34 | React

No jo, ale ty knížky budou pořád přibývat a přibývat, až prostě nebudeš mít místo :D
To je krásný, když na tohle přijdeš. Řekla bych, že knížky jsou taková nejhezčí závislost:) Přesně to mi říká mamka, já prostě i když je venku krásně, musím číst. teda když mám nějakou úžasnou knížku, což je ve většině případů:)
Máš dejavu, protožes mi to už psala do chatu :D Ale to nevadí. I tak je to lepší, že je tam tolik stránek:)
Taky nevím, jak to vydržím. Asi si to v angličtině nekoupím, spíš budu čekat a čekat a nebudu se koukat na spoilery...no, to asi nepůjde. Třeba to někde někdo bude překládat:) Nebo ty mi to můžeš přeložit, aspoň tak stručně co se tam bude dít :3
My jsme na začátku taky nebyli, ale já jsem tak trochu začala číst a nakazila jsem tou nemocí pár lidí, takže nás fangirlinguje víc. Ale já stejně vždycky nejvíc :D Už to zašlo tak daleko, že mi kluci říkají "Katniss nebo Hunger games nebo co to je" :D
Jo, já si to chci přečíst, ale až se dostanu do Brna a do knihovny. Což bude tak na konci července, takže Juchů! :D Toho obalu jsem si všimla až teď, jsem hrozná :D
No, tam je asi obal Poselství od protinožců a je to daný na obálce Věčnosti, nebo já nevím :D

9 Michaeela. | Web | 2. july 2013 at 11:10 | React

Je pravdou, že HTC jsou tak hodně dobré mobily. Ale mamka ho má, když si ho půjčím tak na to nemám nervy,přijde mi to strašně složitý, to on asi Iphone nebude o nic jednodušší ale tak co. Naučit se stím musím.

Strejda taky má všechno od Apple a je nadmíru spokojenej, takže jako už i proto že mám nějaké pozitivní zprávy z okolí tak mi nic nebrání vtom si ho koupit. :) Až na ty peníze teda (jak ty píšeš za to jabko vzadu) Ale budu ho mít přes nějaké velké tarifi u dědy, takže by mohl být o něco levnější. :)

A ty kryty, přece neodolatelný. :3

Citím se trošku hodně trapně, když nemám co naspat k tomuhle článku, jelikož jediná knížka kterou sem kdy vživotě dočetla do konce byl Slabikář ve druhý třídě. -_-

10 DQ | blog Destiqe | Web | 2. july 2013 at 13:23 | React

Túto knihu som čítala, je famózna! :)

11 Lana | Web | 2. july 2013 at 19:22 | React

Teraz si ma úplne dostala! O tej knihe som v živote nepočula, ale nasadila si mi chrobáka do hlavy! Hneď ako prečítam knihy, ktoré som si požičala v knižnici, budem pátrať po tejto! :)
Inak, keď už v článku spomínaš Hunger Games ja som už naozaj zúfalá! Všade možne tú knihu hľadám a neviem sa k nej dopátrať. Vraj sa neplánuje dotlač a ani v knižnici nebola. A to všade čítam aká je skvelá! Asi ma porazí :D

12 AMearseVax | Email | Web | 25. august 2017 at 23:28 | React

The ED caused by that surgery might be either temporary or permanent.  Use these circumspectly however, since they may lower glucose levels, which is an unsatisfactory effect that face men whose glucose levels are properly balanced.

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.